miercuri, 18 martie 2009

Un politician talentat in a pica mereu in picioare

Teodor Melescanu, ministrul apararii, numit saptamana aceasta si interimar la Justitie, a dovedit intotdeauna abilitatea de a ocupa o pozitie importanta indiferent de regim.

Vicepresedintele liberal are 40 de ani si a facut cariera in toate regimurile. Dupa 1990, a fost ministru de externe, al apararii si interimar la Justitie. A trecut prin trei partide: PDSR, Alianta pentru Romania (ApR) si PNL.

Din diplomatie in politica

Teodor Melescanu a urcat, din 1966 pana in 1989, treptele ierarhice in Ministerul Afacerilor
Externe. Revolutia l-a prins cu un rang inalt in aceasta institutie.

Dupa 1989, au circulat numeroase legende legate de succesul lui Teodor Melescanu inainte de Revolutie, dar nu au aparut niciodata informatii concrete despre el. In 1992, a primit portofoliul Externelor in guvernul Vacaroiu. Daca, in prima faza, Melescanu si-a pastrat statutul de independent, ulterior el s-a inscris in PDSR. A fost multa vreme un sustinator al lui Ion Iliescu.

Dupa infrangerea PDSR la alegerile din 1996, Melescanu a avut un puseu reformist. Si-a dat seama ca partidul condus de Iliescu trebuie schimbat si, confruntandu-se cu refuzul conducerii centrale de a face acest lucru, a format, impreuna cu mai multi lideri precum Iosif Boda, Alianta pentru Romania. Noul partid a fost, intre 1997 si 1999, rasfatatul sondajelor de opinie, unde aparea cu scoruri care ajungeau la aproape 20%.

Din afara parlamentului, la varful PNL

Dupa un rezultat mediu la alegerile locale din 2000 (10% pe tara la consiliile judetene), Teodor Melescanu si ApR s-au prabusit sub greutatea scandalurilor „Firul rosu” si „Adrian Costea”.

Melescanu nu doar ca a fost implicat in aceste scandaluri, dar a mintit in privinta rolului sau, ceea ce a avut un efect teribil, in conditiile in care partidul isi crease un nucleu semnificativ de sustinatori in randul populatiei din mediul urban, mai bine informata si mai pretentioasa.

In aceeasi perioada, Melescanu a declansat negocieri pentru o alianta cu liberalii. Discutiile s-au blocat in momentul in care negociatorul liberalilor, prim-vicepresedintele Valeriu Stoica, a primit sondajele care indicau prabusirea lui Melescanu.

Cat priveste ApR, formatiunea nu a reusit sa treaca pragul electoral la alegerile din 2000. Dupa o perioada de deriva, in 2002, partidul a fost inghitit de liberali. Teodor Melescanu a devenit prim-vicepresedinte PNL, iar, ulterior, unul dintre vicepresedintii partidului.

El a reusit sa aiba relatii bune atat cu Theodor Stolojan, cat si cu Calin Popescu-Tariceanu, cei doi presedinti liberali. Pe de alta parte, Melescanu nu s-a evidentiat prin declaratii anti-Basescu. In aprilile 2007, a fost nominalizat ministru al apararii in guvernul Tariceanu 2.

Niciun comentariu: