miercuri, 18 martie 2009

Un miliard de euro pentru Romania

Emisiunea de euroobligatiuni pe termen de zece ani, cu o valoare intre 500 milioane euro si un miliard euro, va fi lansata de Romania in luna februarie, urmand ca plata
titlurilor sa fie realizata in martie, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, transmite Mediafax.
"Lansarea va avea loc in luna februarie, iar tragerea in luna martie", a afirmat Vasilescu. In perioada premergatoare lansarii de euroobligatiuni, oficiali ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si ai Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) vor efectua deplasari in mai multe state, pentru a promova emisiunea de titluri lansata de Romania. Consilierul guvernatorului BNR a aratat ca acest program
de promovare a inceput deja, viceguvernatorii bancii centrale, Eugen Dijmarescu si Cristian Popa, alaturi de specialisti din MEF sustinand prezentari la Viena.
Turneul de prezentare va dura aproximativ 2-3 saptamani. Principala destinatie a banilor atrasi prin emisiunea de euroobligatiuni o reprezinta acoperirea unui alt credit extern, in valoare de 600 de milioane de euro, care ajunge la scadenta la mijlocului anului.
La sfarsitul lunii decembrie 2007, MEF a selectat bancile UBS, Credit Suisse First Boston si EFG Eurobank ca intermediari ai emisiunii de obligatiuni pe pietele internationale.
Bancile castigatoare au acceptat un comision de 0,04% din valoarea emisiunii, oferind, de asemenea, unele dintre cele mai bune randamente.
Ultima emisiune pe pietele internationale de capital a fost realizata in 2003, cand Romania a atras 700 de milioane de euro, iar intermediari au fost Deutsche Bank, JP Morgan, Citigroup si UBS Warburg.
In prezent, cupoanele obligatiunilor lansate de Romania pe pietele internationale se tranzactioneaza la randamente de 5 - 5,25% pe an. Cea mai mica dobanda intr-o emisiune internationala a fost obtinuta de Primaria Capitalei, care a atras, in vara anului 2005, 500 de milioane de euro, la un randament de 4,27% pe an. La finele anului trecut, MEF a anuntat ca ar putea atrage in 2008, de pe piata interna, pana la 11 miliarde de lei (3,3 miliarde de euro), doar in primul trimestru fiind programate licitatii pentru imprumuturi in valoare de 4 miliarde de lei (1,14 miliarde euro).

Niciun comentariu: