marți, 17 martie 2009

Liga Campionilor Corupţiei

DNA a început un meci de calificare cu o echipă întreagă de „oameni de fotbal”. În ordinea numerelor de pe tricou şi a prejudiciilor consemnate de anchetatori, vor juca în instanţă: pe fund, perechea de impresari „rupători” Giovanni şi Victor Becali, liberoul cu probleme de contabilitate Gică Popescu, la mijloc, maeştrii combinaţiilor Copos, Borcea, Neţoiu şi MM Stoica şi, la înaintare, Sică Puşcoci, Mircea Stoenescu şi „tatăl lor” Jean Pădureanu.

Cu o asemenea distribuţie, meciul cu procurorii lui Morar este demn de o Ligă a Campionilor Luptei împotriva Corupţiei. Întâlnirea se anunţă extrem de spectaculoasă din punct de vedere mediatic, dar are o problemă mare. DNA a atacat o zonă, fotbalul, unde blaturile şi aranjamentele şi şmecheriile sunt o tradiţie încă de pe vremea lui Ceauşescu, iar „oamenii de fotbal” sunt foarte bine antrenaţi .
Dacă din zece inşi băgaţi la „presing” nu va obţine nici un dosar coerent şi nici o condamnare, echipa lui Morar va pierde meciul de imagine la un scor de forfait. Asta pentru că nimeni nu mai poate să spună că aici e vorba de o dispută politică gen „Năstase – Zambaccian”. Giovanni Becali, spre exemplu, are o imagine pregnantă de „tatăl şmecherilor” mult deasupra oricărei conotaţii politice, într-o ţară unde până şi femeile de serviciu au început să ţipe că sunt persecutate politic. Din acest motiv, intrarea în prelungiri nesfârşite a acestui meci şi, în final, posibila pierdere a lui înseamnă pentru DNA un singur lucru: incompetenţă profesională sută la sută.

Altfel, cei vizaţi, pe care DNA îi vrea îmbrăcaţi în tricourile lui Juventus (albe cu dungi negre verticale), sunt foarte siguri de ei.
„Ştiu că este o anchetă mai veche în fotbalul românesc, de circa un an, legată de transferuri, şi probabil că acum au ajuns şi la mine, e normal”, ne luminează fratele mai mic
al lui Giovanni. La fel de liniştit, îl completează Copos, „Nu e problema mea, nu mă priveşte”.

Borcea nu şi-a programat nici o vizită la Parchet, MM Stoica se laudă că are acte beton, „Tata Jean” o să ne lămurească mai târziu cum stă treaba, iar fostul student Gigi Becali ne predă la televizor lecţii de drept: „Facem un pariu. Nu au ce să-i facă lui Giovanni şi Victor Becali, nu se pot atinge de Giovanni. Eu fac pariu că din toate actele astea, pe care eu le am în faţă, şi pe ce sunt acuzaţi Giovani şi Victor, nu se pot atinge de ei".
Şi până acum Gigi are dreptate. DNA joacă meciul numai prin ziare şi după mai bine de doi ani de la demararea anchetei nu s-a schimbat nimic. Fraţii Becali vând şi cumpără fotbalişti în continuare, Borcea şi Neţoiu fac şi desfac la Dinamo, „Tata Jean” se pregăteşte de o pensie liniştită, iar de Stoenescu şi Puşcoci n-a mai auzit nimeni.
Oricum, un lucru este clar. Lovitura de începere a fost dată
, spectatorii sunt în tribune, iar toţi microbiştii aşteaptă goluri multe. Goluri în birourile
impresarilor, în conducerilor cluburilor şi, evident, goluri în conturile ticsite cu bani care s-au plimbat prin toată lumea din off-shore în off-shore.

Niciun comentariu: