marți, 17 martie 2009

Rus, Săniuţă, Blaga şi David, reclamaţi la Parchet de sindicatul poliţiştilor

Ioan Rus, Marian Săniuţă, Vasile Blaga şi Cristian David ar putea intra şi ei pe lista demnitarilor urmăriţi penal, dacă Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va da curs sesizării primite joi de la poliţiştii-sindicalişti. Exasperaţi de faptul că, de şase ani, poliţiştii nu-şi pot primi drepturile prevăzute de lege din cauză că miniştrii care s-au succedat în fotoliul Internelor nu au emis ordinele şi instrucţiunile necesare punerii în aplicare a unor legi cum ar fi Statutul Poliţistului, sindicaliştii din domeniu vor să-i vadă pe cei patru demnitari dând cu subsemnatul la Parchet.

Acuzaţiile formulate de Sindicatul poliţiştilor din România „Diamantul” sunt extrem de grave: cei patru ar fi blocat „cu rea credinţă” de la publicarea în Monitorul Oficial, în vederea intrării în vigoare, a „sute de ordine şi instrucţiuni cu caracter normativ, neclasificate, emise de minister în domeniul ordinii publice, al Poliţiei Române şi Poliţiei Judiciare, care erau necesare în aplicarea normelor imperative ale Legii 360/2002, Legii 364/2004 şi OG 38/2003, cât şi a altor acte legislative.” Fapta ar fi cu atât mai gravă cu cât actele
normative în cauză prevedeau în sarcina ministrului de interne obligaţia de a emite un ordin cu caracter normativ de aplicare a legii.

Sindicaliştii susţin că, „pe lângă împiedicarea publicării în Monitorul Oficial, miniştrii în cauză au instigat pe subordonaţii lor ce ocupau funcţii în conducerea Poliţiei Române să execute, în contra dispoziţiilor art.4 din Legea 360/2002 şi în contra principiului legalităţii, ordinele şi instrucţiunile în cauză, înainte de intrarea in vigoare a respectivelor acte normative, prin procedura reglementată de art.10 alin.1 din Legea 24/2000”.
Cea mai mare nemulţumire a poliţiştilor-sindicalişti este legată de blocarea aplicării legii privind Statutul poliţistului. Conform datelor prezentate de SPR „Diamantul”, din cele 82 de articole ale legii, 26 fac trimitere la necesitatea emiterii unor ordine ale ministrului, cu caracter normativ, care să facă legea aplicabilă. Conform articolului 81, ministrul era obligat să emită cele 26 de ordine în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, dar nici unul din cei patru miniştri nu a făcut asta, vreme de şase ani!

Replica Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) la aceste acuzaţii este tipic avocăţească: ordinele respective nu ar fi fost publicate în Monitorul Oficial pentru că au un domeniu de aplicare limitat, „situaţie în care nu se impune să fie aduse la cunoştinţa tuturor cetăţenilor”. În plus
, Marius Tache, directorul Oficiului Purtătorului de Cuvânt din MIRA, ne-a declarat că SPR „Diamantul” ar fi dat deja în judecată ministerul pe câteva ordine dintre cele incluse în plângerea depusă joi şi ar fi pierdut în instanţă.

Niciun comentariu: