marți, 17 martie 2009

Basescu si Melescanu se bat pe interceptarile SRI din dosarele ministrilor

Ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, a cerut sa vada dosarele celor opt fosti si actuali ministri pentru care presedintele Basescu a dat aviz
de incepere a urmaririi penale.

La Palatul Cotroceni exista temerea, conform unor surse din Administratia Prezidentiala, ca miza acestei solicitari o reprezinta transcrierile interceptarilor telefonice efectuate de SRI - la care nu au acces, in aceasta faza a cercetarilor, nici macar invinuitii sau avocatii lor – si ca acestea ar putea ajunge in posesia unora dintre persoanele anchetate. Ministrul Melescanu a recunoscut ca studiaza posibilitatea de a afla ce este in dosare.

Administratia Prezidentiala a trimis Ministerului Justitiei, vineri seara, documentele cerute de acest minister in cazul urmaririi penale a celor opt fosti si actuali ministri. Anterior, in cursul zilei, ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, anuntase ca refuza sa trimita mai departe, catre procurori, avizul dat miercuri de presedintele Traian Basescu. El motivase ca din actele primite de la Palatul Cotroceni lipsesc o serie de documente.

Conform unui comunicat al Ministerului Justitiei, “documentatia primita de la Presedintie este incompleta, constind doar in referatele procurorilor de cauza si ale procurorilor sefi ai structurilor de parchet, lipsind dosarele propriu-zise”. Intr-o atare imprejurare, “ministrul Justitiei nu a putut pune la dispozitia parchetului dosarele, in conditiile legii”, se spune in comunicat.

La patru ore dupa anuntul facut de Teodor Melescanu, Administratia Prezidentiala a transmis, printr-un comunicat de presa, ca “a luat nota de refuzul ministrului interimar al Justitiei de a inainta Parchetului General cererile de incepere a urmarii penale in cazul a opt fosti si actuali ministri”. Conform precizarilor Palatului Cotroceni, “toate documentele originale primite de la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directia Nationala Anticoruptie ce vizeaza opt fosti si actuali ministri pentru care a fost ceruta declansarea procedurilor legale
pentru inceperea urmaririi penale au fost transmise ministrului Justitiei in data
de 16 ianuarie 2008”.

Cu toate acestea, conform comunicatului, “la Administratia Prezidentiala s-au mai aflat doar copii
ale documentelor care au stat la baza redactarii rapoartelor de solicitare a aprobarii inceperii urmaririi penale, elaborate de procurorul de caz si de seful institutiei care a facut solicitarea catre Presedintele Romaniei. Aceste copii au fost transmise de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directia Nationala Anticoruptie, originalele aflindu-se la aceste institutii”.

Chiar si asa, Cotrocenii au explicat ca, “pentru a nu mai putea fi invocate pretexte de blocare sau intrziere a actului de justitie, au transmis ministrului interimar al Justitiei, in cursul acestei zile (vineri - n.r.), toate documentele primite in copie de catre Presedintele Romaniei”.

Administratia Prezidentiala atrage insa atentia ca “legea nu prevede pentru ministrul Justitiei dreptul studierii documentelor care au stat la baza referatelor procurorilor, ci doar rolul de a primi dosarul cauzei si de a-l transmite catre Parchetul General”. Mai mult, conform acelorasi precizari, “nici ministrul Justitiei si nici o alta persoana din cadrul ministerului nu poate avea acces la copiile transmise, deoarece acestea se constituie ca probe la dosar. Aceste probe nu pot fi cercetate, copiate sau facute publice, avind in vedere faza procedurala in care se afla”.

In consecinta, Administratia Prezidentiala ii solicita ministrului Teodor Melescanu “sa ia toate masurile pentru a asigura securitatea
documentelor, in cadrul ministerului, si pentru a respecta sigiliul aplicat de Administratia Prezidentiala”. Nu in ultimul rind, Traian Basescu i-a solicitat ca aceste copii sa ajunga inapoi la Administratia Prezidentiala. Conform explicatiilor Palatului Cotroceni, “documentele inapoiate vor fi arhivate, intrucit este necesar ca Presedintele Romaniei sa poata face oricind dovada actelor si a documentelor care au stat la baza deciziei sale”.

Conform unor surse apropiate sefului statului, acesta i-a prezentat personal observatiile sale ministrului interimar al Justitiei, observatii care se regasesc in parte si in comunicatul oficial al Palatului Cotroceni. Sursele mentionate arata ca ministrul interimar al Justitei ar viza, de fapt, transcrierile interceptarilor telefonice realizate de serviciile secrete, interceptari care au fost aprobate de instanta in dosarele unora dintre cei opt fosti si actuali ministri. Aceste transcrieri nu se regasesc in documentele trimise initial, miercuri, de la Administratia Prezidentiala catre Ministerul Justitiei, ci abia in cele, suplimentare, care au ajuns vineri seara, sub paza stricta, prin curier special mandatat de seful statului.

Din setul de documente remis Ministerului Justitiei vineri seara au fost sigilate, cu sigiliul sefului statului, plicurile care contin transcrierea convorbirilor unora dintre cei opt demnitari. Impachetarea, transportul si predarea documentelor au fost filmate de cameramanul oficial al Administratiei Prezidentiale. La Cotroceni exista temerea, conform unor surse din interior, ca amintitele transcrieri, ca parte a probatoriului – la care nu au acces, in aceasta faza, nici macar invinuitii sau avocatii lor – ar putea ajunge in posesia persoanelor anchetate.

Ministrul Teodor Melescanu a declarat vineri la Antena 3 ca va studia posibilitatea de a afla ce este in dosare. "Daca cineva isi inchipuie ca poate sa-mi trimita un pachet in care pot sa fie taieturi din ziar si sa-l trimit inapoi, inseamna ca incercam sa impingem in ridicol o dispozitie a legii", a spus Melescanu.

Faptul ca sint sigilate “poate sa insemne doua lucruri”, a mai declarat ministrul, pentru NewsIn. “Fie ca sunt inchise si nu se pot vedea, fie ca sunt sigilate in sensul de a nu se putea scoate file din ele sau dovezi. Le vom analiza sa vedem daca putem trece la adoptarea masurilor prevazute in legea 115 (a raspunderii ministeriale – n.r.)", a afirmat Melescanu. "Imi asum responsabilitatea ca tot ceea ce exista acolo va ramine acolo ", a mai spus Melescanu.

Traian Basescu a dat aviz pozitiv de incepere a urmaririi penale pentru opt actuali si fosti ministri inca de miercuri, zi in care cererile de declansare a procedurii au fost trimise la Ministerul Justitiei. In prima sa zi de interimat, Teodor Melescanu declara ca joi va inainta cererile catre Parchet. Ulterior, explica faptul ca a avut nevoie de inca o zi pentru a se consulta cu juristii si a lua decizia retrimiterii documentelor catre Cotroceni.

Cei opt fosti si actuali ministri pentru care seful statului si-a dat acceptul sa poata fi cercetati de procurori sint: pesedistii Adrian Nastase si Miron Mitrea, liberalii Victor Babiuc, Tudor Chiuariu, Paul Pacuraru si Decebal Traian Remes, udemeristul Nagy Zsolt si conservatorul Ioan Codrut Seres.

Niciun comentariu: