joi, 27 august 2009

Geoana atacat la familie

Fost ministru secretar de stat in Ministerul Finantelor in guverna­rea CDR, Ionut Costea a aparut ieri in fata membrilor Comisiei parlamentare de an­che­ta privind gestio­narea sistemului de irigatii si derularea programului Romag' 98. Cumnat al liderului PSD Mircea Geoana, Costea a fost invitat la audieri in calitatea
sa de fost presedinte al Comitetului interminis­terial care a aprobat, in 1997, emiterea unei garantii
guvernamen­tale pentru contractul de achizitionare a unor pachete agricole de la firma americana Transchem, in valoare de peste 100 de milioane de dolari, destinate sectorului agricol privat din Romania.
Costea a admis ieri ca de afacere era interesat si Alfred Moses, ambasadorul SUA la Bucuresti
la acea vreme. Potrivit unor surse parlamentare din PDL, in urmatoarele doua saptamani va fi chemat la audieri si liderul PSD Mircea Geoana.
Filiera americana
Conform acelorasi surse, "Mircea Geoana, ca ambasador la Washington al Guvernului CDR, a facut lobby alaturi de ambasadorul SUA in Romania la acea vreme, Alfred Moses, pe langa Guvernul Romaniei pentru aprobarea proiectului Romag prin care compania americana Transchem Finance aducea in Romania utilaje agricole si inputuri pentru 65.000 de hectare, in valoare de 80 de milioane de dolari si se obliga sa asigure managementul proiectului pentru 5 ani". Sursele citate ne-au declarat ca "o garantie de 80 milioane de dolari data de statul roman unei companii
americane nu se poate emite fara stiinta ambasadorului roman din acel stat". Ieri, in Comisie, deputatul pedelist Stelian Fuia a incercat sa afle de la cumnatul lui Geoana, Ionut Costea, daca acesta detinea informatii conform carora la momentul in care actualul sef al pesedistilor facea lobby pentru proiect, Ministrul Finantelor si Guvernul stiau de un esec al companiei americane, in Ucraina. Costea a dat acelasi raspuns sec: "Nu-mi amintesc nimic de acest gen". Proiectul a fost implementat, garantia emisa, iar proiectul a esuat dupa un an de zile. Fuia este de parere ca cineva trebuie sa plateasca pentru dezastrul sistemului de irigatii din Romania si subminarea securitatii alimentare a tarii.
Costea a precizat ca, in perioada in care a fost secretar de stat, a mediat relatia cu institutiile financiare internationale, respectiv cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Recons­tructie si Dezvoltare, pentru obtinerea unor imprumuturi.
Costea pitit in esalonul doi
Potrivit fostului secretar de stat din MFP, "programul Romag '98 era o incercare a Guvernului Ciorbea de a sprijini sectorul agricol din Romania. Despre ce s-a intamplat cu acest program, dupa emiterea garantiei, nu mai detin informatii", a subliniat Ionut Costea. Cumnatul liderului pesedist a surprins audienta spunand, pe parcursul celor aproximativ doua ore de audieri, ca in general nu-si mai aminteste detaliile contractului. Nici legat de decizia ministrului de Finante de la acel moment, Daniel Daianu, de a nu semna o astfel de garantie, Costea nu a putut oferi detalii, mentionand doar ca "notele secrete de la serviciile speciale veneau direct ministrilor, nu celor din esalonul doi". Presedintele Comisiei, pedelistul Valeriu Tabara, apreciaza ca audierile se vor sfarsi pana pe data de 13 septembrie, cand se va intocmi raportul cu concluzii.

Niciun comentariu: