marți, 11 august 2009

Cartile lui Julio Cortazar

e bucurAm de fiecare data cand suntem obligati de imprejurari sa consemnam o noua aparitie editoriala semnata Julio Cortzar. Ne bucuram de fiecare data cand deschidem pentru prima oara sau pentru a multa oara o carte de Julio Cortazar. Ne bucuram tare cand stim ca alti noi cititori se vor adauga celor cu stagii mai vechi sa-i parcurga volumele si sa participe alaturi de autor la toate nelinistile. Caci cartile lui Cortazar sunt almanahuri, dictionare, enciclopedii de teme si subiecte dintre cele mai diverse ce se rotesc si roiesc in jurul propriilor nelinisti si cautari. Ca sunt doar ale lui personale sau ale lumii din care a facut parte. Toata imensa lui opera - inca nu in intregime editata - mai exista un intreg "dulap cu hartoage" ramase in grija devotatei prime sotii, Aurora Bernardez, de unde editorii se infrupta in continuare Chiar recent la Londra a fost editat un volum inedit - are o uriasa incarcatura emotionala. Simbolica.
Julio Cortazar, nascut la Bruxelles in 1914, din parinti argentinieni, si decedat - ce goala de continut devine aceasta formulare - la Paris, in 1984, a fost un scriitor al secolului XX. Toata opera lui este o uriasa panorama a aventurii existentiale din secolul recent incheiat. Fie ca este vorba de poezie sau proza, de eseu sau texte manifeste, de piese de teatru sau povesti mai mult sau mai putin fantastice.
Editura Polirom si-a facut, si-si face in continuare, un titlu de glorie din initiativa de a promova in spatiul romanesc cartile unui scriitor nu doar inteligent si poznas in jocul
de-a literatura, ci si un spirit deschis catre om si umanitate. S-a facut mare caz de angajamentele de stanga ale lui Don Julio. S-a facut mare tapaj de prezenta lui pe baricadele lui mai 1968 si de simpatiile lui castriste si sandiniste. S-a comentat excesiv si mistificator asupra angajarilor lui politice, care, s-o spunem de-a dreptul, au fost mai mult etice decat ideologice.
"Cartea lui Manuel", ce apare acum in Colectia Biblioteca Polirom, coordonata de infatigabilul Bogdan-Alexandru Stanescu, traducerea si notele apartinand Laviniei Similaru (un nume nou, bine-venit, printre traducatorii romani ai lui Don Julio) este o marturie directa a acestor cautari si angajamente. Unde istoria si jocul postmodern al literaturii se impletesc intr-o tesatura complexa de semnificatii. Punand la incercare nu doar rabdarea cititorilor, ci si participarea lor la propriile fantasme. Daca in politica, Cortazar s-a dovedit de multe ori poet, in proza se dovedeste un foarte bun
administrator. Mai ales in romane, compune segmente si blocuri narative, unde acte oficiale si ceea ce numim nonfictiune capata alte virtuti in contactul cu inegalabilul lui talent de a fictiona. Realul si irealitatea din "Libro de Manuel" (care apare pentru prima data in 1973) isi pastreaza forta de expresie si astazi.

Niciun comentariu: