joi, 27 august 2009

Elena Udrea, sfatuita sa vina la comisie ca sa nu-i pericliteze campania lui Basescu

Scandalul din jurul ministrului turismului, Elena Udrea, continua cu si mai mare intensitate. Membrii comisiei de ancheta ii cer ministrului sa se prezinte la audiere pe 1 septembrie, altfel dezbaterea pe marginea modului cum au fost cheltuiti de Ministerul Turismului banii de la buget riscånd sa se desfasoare in plen la o data care s-ar suprapune cu perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale. Pe de alta parte, lupta politica intre aparatorii doamnei Udrea si restul lumii continua cu tot felul de artificii venite din partea ambelor tabere. PSD i-a cerut premierului Emil Boc sa rezolve problema institutionala a doamnei Udrea, iar PD-L solicita anchetarea de catre comisia juridica, condusa de democrat-liberalul Daniel Buda, a membrilor comisiei de ancheta Udrea. Comisia de ancheta isi continua activitatea
, azi, fiind asteptati la audieri reprezentantii BRD.

Deputatul UDMR Petru Lakatos, membru al comisiei Udrea, a declarat, ieri, ca ministrul turismului ar face bine sa raspunda la intrebarile comisiei parlamentare de ancheta, pe 1 septembrie, cand este chemata la audieri, altfel va raspunde in plen, iar discutia acolo va fi si mai aproape de campania electorala. Potrivit deputatului UDMR, ministrul turismului ar trebui sa ofere clarificari privind acele contracte de publicitate – “Lumina la malul marii”, cu Goran Bregovici, “Romania, land of choice”, problema cu BRD, “Romania. All inclusive” - si modul în care s-au acordat aceste contracte, deoarece aici exista o serie de coincidente deloc întâmplatoare. “Sunt o serie de coincidente, dar, subliniez, lucrurile sunt legal
facute, din ce am vazut pâna acum. Parlamentul a stabilit ce trebuie verificat, însa dosarul Ridzi nu se compara cu cazul Udrea. La Ministerul Turismului, partea legala este, din documentele
primite, la limita, dar nu doresc sa intru în amanunte si nici sa ma antepronunt. Spun doar ca partea de hârtii este bine facuta la Ministerul Turismului, se vede ca sunt specialisti. Daca cineva se apuca sa discute coincidentele... daca se primesc celelalte documente sa iasa la iveala, vom vedea. Ce am spus este public. Nu fac insinuari”, a spus Lakatos. El apreciaza ca Elena Udrea ar trebui sa vina în fata comisiei si sa raspunda întrebarilor, deoarece oricum comisia îsi continua activitatea, iar la un moment dat va trebui sa scrie procesul-verbal, si daca în raport se mentioneaza semnele de întrebare la care nu s-a raspuns din partea ministerului, acest raport se discuta în plen. “Va dati seama, discutia în plen este si mai aproape de alegerile prezidentiale. Una e sa fie o discutie pe baza unui raport pe care si l-au însusit cel putin raportorii, si alta sa discuti si sa vii cu fel de fel de presupuneri în dezbatere parlamentara. Nu este recomandabil”, a spus Petru Lakatos.

PSD a parat-o pe Udrea premierului Boc
Lupta politica pe acest subiect continua. PSD i-a cerut ieri premierului Emil Boc sa rezolve conflictul institutional creat ca urmare a comportamentului ministrului Elena Udrea la comisia parlamentara de ancheta privind Ministerul Turismului, dupa cum a declarat senatorul Lia Olguta Vasilescu. ”Nici un ministru nu trebuie sa fie mai presus de lege”, a spus ea, sustinând ca Elena Udrea a sfidat Parlamentul.

PD-L vrea anchetarea comisiei
Vicepresedintele PD-L Gheorghe Flutur a anuntat ca partidul sau intentioneaza sa ceara anchetarea membrilor comisiei Udrea care apar în înregistrarea audio difuzata în presa. “PD-L, prin grupul de la Camera, va solicita Comisiei juridice verificarea, anchetarea si stabilirea responsabilitatilor, pentru acei membri ai comisiei care se antepronunta, asa cum rezulta din demersul din stenogramele date publicitatii saptamâna trecuta”, a anuntat Flutur.
“Unii membri ai comisiei si-au fixat o tinta si urmeaza sa-si construiasca argumentele împotriva unui om (...) Asistam la un derapaj în Parlamentul României”, a apreciat Flutur.
Întrebat care sunt motivele pentru care PD-L invoca o stenograma facuta dupa o interceptare ilegala, Flutur a spus ca partidul sau nu se opune anchetei asupra modului în care s-a facut înregistrarea, dar lucrurile ar trebui luate în ansamblu, inclusiv prin prisma unor posibile depasiri ale atributiilor comisiei.

Daniel Buda s-a antepronuntat in cazul lui Orban
Reamintim ca presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor este nimeni altul decat democrat-liberalul Daniel Buda, cel care prin declaratii publice s-a declarat alaturi cu trup si suflet de Elena Udrea. Imediat dupa infiintarea comisiei de ancheta Udrea, Buda a cerut demisia, din functie si din comisie, a presedintelui Comisiei de ancheta, liberalul Ludovic Orban. “Îi cer public lui Ludovic Orban sa îsi dea demisia din functia de presedinte al Comisiei de ancheta în cazul Elena Udrea si din functia de membru al comisiei, urmând ca PNL sa numeasca o alta persoana. Solicit acest lucru pentru ca Orban, ca presedinte, s-a antepronuntat asupra vinovatiei Elenei Udrea. A iesit în spatiul public afirmând ca aceasta s-ar face vinovata de fapte de natura penala sau de încalcarea legii”, declara atunci Daniel Buda.

Reprezentantul BRD va fi audiat, azi, de comisie
Comisia parlamentara de ancheta pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Turismului pentru actiuni de promovare a turismului si a imaginii Romaniei isi va continua azi lucrarile. Pe ordinea de zi figureaza audierea reprezentantii autorizati al Firmei SC 36) Revolution SRL, S.C. Eventures Concept Solution SRL si BRD Groupe Societe Generale.

Niciun comentariu: