marți, 11 august 2009

Animatia sparge gheata

u mai ramas, din numaratoarea inversa, doar cateva ore, si portile Teatrului Lumičre, care va gazdui cea de a 62-a editie a Festivalului de la Cannes, se vor deschide. Dar stiti dvs, boieri mari, ce inseamna Teatrul Lumičre?

Asezati 2300 de smokinguri in fata unui gigantic ecran cu o deschidere de 20/9 metri, probabil cel mai mare din lume, cu o proiectie de o perfectiune fara egal, dotata cu impresionante efecte sonore numerice de ultimul tip si veti dobandi o imagine a galei de diseara.
Filmul inaugural va fi - pentru prima oara in istoria festivalului, unul de animatie. "UP (La haut)" - foto - este cea mai recenta realizare a deja celebrului studio american Pixar si apartine unuia dintre colaboratorii esentiali ai lui "Toy Story", Pete Docter. A avut privilegiul sa fie ales dintre cele peste 1700 de lungmetraje care s-au busculat sa apuce selectia.
39 de premiere mondiale
Sunt 39 de premiere mondiale ale acestei editii, venite din 129 de tari (fata de 107, anul trecut) care-si disputa trofeele. In competitie, partea leului si-au asigurat-o cineastii francezi cu Jacques Audiard, (laureat, in 1997 pentru "cel mai bun
scenariu" la "Un heros tres discret"), Xaviet Gianolli (autorul lui "Quand j'etais chanteur", vazut si la noi, acum doi ani, in cadrul Festivalului Filmului Francez, cu un Gerard Depardieu surprinzator de bun interpret muzical), Gaspard Noe (autorul sofisticatului "L'Irever­rsible", difuzat acum cateva saptamani si in tara pe un canal TV) si... Aici surpriza e naucitoare; un cineast care a gustat ultima oara din emotiile concursului in 1980, cand a primit Marele Premiu
al Juriului pentru "Mon oncle d'Amerique"... Da, despre Alain Resnais e vorba care, la 87 de ani, revine in cursa cu "Les herbes folle", dupa parerea mea, ca favorit. Recunosc ca sunt subiectiv in apreciere, fiindca autorul "Hiroshimei" nu mi-a inselat niciodata asteptarile. Filmul actual este o comedie dramatica interpretata de doi actori fetis ai cineastului, Andre Dussolier si Sabine Azema.
In rest, obisnuitii festivalului vor fi la locul lor: Pedro Almodovar, Marco Bellochio, Ang Lee, Ken Loach, Quentin Tarantino, Lars von Trier - amestecati in pluton cu nume mai putin vehiculate, ale caror filme ramane de vazut daca vor convinge sau nu. Alte 19 pelicule isi vor disputa Marele Premiu al sectiunii "Un certain regard".
Romania, exceptia de la regula
Vorbind despre starea cinematografiei, presedintele festivalului, Gilles Jacob, i-a omagiat la intalnirea cu presa, pe cineastii estului, care "au creativitate, energie
si reinventeaza cinematograful". Dar in selectia oficiala, acestia nu se prea intalnesc. Cu o singura exceptie, cei ai Romaniei. Si inca de doua ori!
Suntem prezenti in competitia lui "Un certain regard" cu filmul-omnibuz "Amintiri din epoca de Aur", compus din cinci scurte povestiri regizate de Hanno Hoffer, Razvan Marculescu, Cristian Mungiu, Constantin Popescu si Ioana Uricariu, pe un text scris integral de Cristian Mungiu. Mai participa la concurs si Corneliu Porumboiu anuntat cu un lungmetraj sub cripticul titlu "Politist, adjectiv". Si daca ne uitam bine, intr-un fel, mai participam cu ceva deoarece, printre putinele sase debuturi in regie selectionate anul acesta de festival, se numara si cel al actritei Fanny Ardant cu "Cendres et sang". Ori actrita a tinut sa adauge ca filmul ei a fost realizat in Romania, la Sf. Gheorghe si, explicandu-si alegerea, a argumentat nu cu atractia deja faimosului nostru "imn turistic", ci cu faptul ca filmand la noi pentru "Callas Forever" a apreciat atat competenta actorilor romani, cat si pe cea a tehnicienilor locali. Cum se vede, din nou, nu campania
, ci omul sfinteste locul...
Mai ramane sa stim cine vor fi arbitrii de la "Un certain regard". In ultima clipa aflam ca juriul va fi prezidat de realizatorul si scenaristul italian Paolo Sorrentino (distins anul trecut cu laurii juriului pentru "Il Divo") si va fi alcatuit din actrita franceza Julie Gayet, Piers Handling, directorul Festivalului international al Filmului din Toronto, indianca Uma Da Cunha, programatoare de festival si ziarista suedeza Marit Kapla.
Acestea sunt datele, asta e jocul
, mai departe sa ne incurajam culorile prin locutiunea esopica: "Hic Rhodos, hic salta!..."; in traducere libera: "Aici e Cannesul, aici sa te vad!".

Niciun comentariu: