marți, 5 mai 2009

Ministerul Mediului aşteaptă un studiu pentru a stabili numărul de urşi ce pot fi împuşcaţi

Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile aşteaptă un studiu al Institutului de Cercetări şi Amenajuări Silvice care va prezenta situaţia exactă a numărului de urşi din România, în baza datelor acestuia urmând să stabilească numărul de animale ce pot fi vânate în sezonul 2008-2009, relatează Mediafax.

"Aşteptăm studiul ICAS în această lună. Studiul va conţine şi o evaluare a populaţiei de urs brun din România, în funcţie de care vom stabili pentru câte exemplare vom acorda derogări. Nu se poate vorbi de o cotă, ci de derogări, având în vedere că ursul brun este o specie protejată prin lege", a declarat directorul Direcţiei de Biodiversitate din Ministerul Mediului, Mihai Mănoiu.

Mănoiu a ţinut să precizeze că, la momentul la care se va stabili numărul de derogări pentru sezonul 2008-2009, "se va ţine de cont de situaţiile speciale precum cea de la Braşov",din această dimineaţă, când un urs a sfâşiat un tânăr în apropierea centrului Braşovului.

Directorul ministerului de resort, aflat la Braşov, a ţinut să precizeze că, dată fiind situaţia specială creată la Braşov, a fost deja semnat ordinul prin care ursul ce a devenit agresiv poate fi împuşcat de vânători.

51 de urşi vor fi împuşcaţi in judeţul Braşov, în acest sezon

"Urmează ca beneficiarii fondului de vânătoare din zonă să identifice ursul şi, având acord în acest sens, să-l împuşte", a mai spus Mănoiu.

Potrivit
lui Mănoiu, vânătorii din zonă vor organiza, în această noapte, o pândă în zona în care ursul a atacat şi ucis victima, în speranţa că animalul se va întoarce la locul unde a lăsat cadavrul, cu intenţia de a continua să mănânce din el. Dacă totuşi ursul nu va veni, el va fi identificat şi vânătorii vor pleca în căutarea sa.

Din datele prezentate de Mănoiu, în sezonul 2007-2008, Ministerul Mediului a acordat, prin ordin de ministru, derogare pentru recoltarea (împuşcarea) a 51 de urşi pe întreg teritoriul judeţului Braşov.

Niciun comentariu: