marți, 5 mai 2009

Băsescu şi Tadici au dansat pe ritmuri de O-Zone

Vizita oficială în Republica Serbia de vineri a preşedintelui Traian Băsescu a reprezentat ocazia primei apariţii publice a omolgului său de la Belgrad, Boris Tadici, după arestarea şi predarea către TPI a fostului lider politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadjici.

La aproape 200 de kilometri sud-vest de Belgrad, la Tara/ Perucac, preşedintele Republicii Serbia, Boris Tadici, a apărut pentru pentru prima oară în public, departe de violenţele care au devastat capitala de pe râul Sava şi care stau să izbucnească la cel mai mic semn. Starea de tensiune a mers paralel cu acuzaţiile aduse de opoziţia radicală sârbă la adresa regimului preşedintelui Boris Tadici că l-au predat/trădat către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie pe fostul lider politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadjici, acuzat de crime de război.

Ocazia i-a fost oferită lui Boris Tadici de întrevederea pe care a avut-o vineri cu preşedintele Traian Băsescu.

Sau, după cum i s-a adresat el, cu “dragă prietene Traiane”. Şefii de stat român şi sârb au participat la Şcoala Prieteniei şi la Seminarul Multietnic “Zilele Prieteniei - 2008”, un festival pentru copii aparţinând naţionalităţilor principale din Republica Serbia.

În miezul zilei, însoţiţi de consoartele lor, Tatiana Tadici şi Maria Băsescu, cei doi şefi de stat - afişând o atitudine degajată, îmbrăcaţi în culori deschise, de vară, cu cămăşi, dar fără cravate - au urcat într-un sat din vârful munteleui, la graniţa cu Bosnia-Herţegovina, unde, pe platoul rezervaţiei naţionale Tara, au participat la manifestările organizate de organizaţia neguvernamentală “Naşa Serbja/ Serbia Noastră”, care a inclus şi “Ziua comunităţii române”.

Sosiţi cu elicopterul de la Belgrad, într-un zbor de 45 de minute, Traian Băsescu şi Boris Tadici au fost întâmpinaţi de copii în porturi tradiţionale şi îmbiaţi cu pâine şi sare, dar şi cu buchete de flori de câmp.

După vizitarea grupurilor aflate la seminar, Traian Băsescu a semnat pe unul dintre panouri la rugămintea organizatorilor. Luat cu treburi mai importante, preşedintele român a uitat în ce dată suntem. Din public i s-a suflat tare, în cor: “1 august”. Însoţiţi de doamne, Traian Băsescu şi Boris Tadici au făcut turul atelierelor de lucru ale seminarului şi au urmărit un program artistic susţinut de formaţiile populare ale comunităţilor: ruteană, albaneză, bosniacă, maghiară, română, slovacă, bulgară şi sârbă. A fost şi un mic concurs de cunoştinţe generale despre România. Unul dintre răspunuri a stârnit hazul delegaţiei române. Întrebarea a fost: “De numele cărui domnitor se leagă castelul Bran?”. Nimeni nu a fost în stare să dea un răspuns corect.

Cei doi preşedinţi au plantat şi un brad împreună, ei întrecându-se în a demonstra că stăpânesc această îndeletnicire. Grijuliu, Tadici ştiindu-l operat la coloană, i-a spus în engleză:”Ai grijă”. Băsescu l-a bătut amical pe unul dintre membrii asistenţei, pe spate, remarcând autoironic: “Şi când te gândeşti că asta este toată munca pe ziua de azi”.
Înainte să plece, preşedintele s-a lăsat fotografiat alături de Miss Calattis 2008, o tânără de etnie română din Serbia, studentă la Medicină la Belgrad.

La sfârşit, preşedinţii cu soţiile laolaltă cu toată asistenţa au dansat pe ritmurile melodiei “Dragostea din tei” a fostei formaţii O-Zone. Toată lumea a aruncat mâinile prin aer pe fostul mare hit care înnebunise o lume întreagă acum câţiva ani.

Băsescu îşi face de lucru pe litoral

Preşedintele Băsescu va avea un weekend de lucru, pe litoral. Şeful statului va participă, sâmbătă, la Eforie Sud, la tabăra studenţească. Duminică, preşedintele va fi oaspetele Conferinţei Naţionale a Municipiilor din România, care se desfăşoară la Neptun.

Niciun comentariu: