marți, 5 mai 2009

DGA a verificat doar posibile relaţii între angajaţii MIRA şi participanţii la licitaţiile de maşini

Direcţia Generală Anticorupţie precizează, joi, că nu s-a pronunţat cu privire la deplina legalitate a achiziţiei publice de maşini pentru poliţie, ci a vizat posibilele relaţii, de natură a atrage investigaţii anticorupţie, existente între lucrători ai ministerului şi operatorii economici.

"Corespondenţa purtată de DGA cu IGPR, la începutul anului în curs, s-a rezumat, conform solicitării exprese a şefului Poliţiei Române, numai la verificarea, la nivelul instituţiei noastre, a existenţei unor informaţii privind nerespectarea principiilor achiziţiilor publice sau orice alte elemente care apreciaţi că pot afecta derularea în condiţii de deplină legalitate a procedurii de achiziţie în cauză. Cu privire la această solicitare, primită în data de 25.01.2008, Direcţia Generală Anticorupţie a răspuns în data de 30.01.2008, ocazie cu care a comunicat rezultatul analizei efectuate, potrivit căreia la nivelul DGA, nu există date privind implicarea personalului MIRA în derularea unor contracte de achiziţii publice prin intermediul S.C.

Ager Leasing IFN SA, SC Raiffeisen
Leasing IFN SA şi Ţiriac Leasing IFN SA, în care să nu fie respectate prevederile legale privind achiziţiile publice", se arată într-o precizare făcută joi de DGA.

Potrivit
comunicatului, DGA nu s-a pronunţat cu privire la deplina legalitate a organizării şi desfăşurării procedurii de achiziţie publică, ci a vizat posibilele relaţii, de natură a atrage investigaţii anticorupţie, existente între lucrători ai ministerului şi operatorii economici menţionaţi, anterior solicitării IGPR.

Precizarea vine după ce, miercuri, şeful Poliţiei Române, Gheorghe Popa, a spus că ŞRI, DGA, Direcţia de Investigare a Fraudelor din IGPR şi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă nu au sesizat niciun fel de încălcări ale legii în contractul privind achiziţiile de maşini de către MIRA.

"Am preluat acest contract într-o anumită fază şi, pentru că ministrul David mi-a zis că există anumite suspiciuni, am solicitat Direcţiei Generale Anticorupţie, Direcţiei Generale de de Informaţii şi Protecţie Internă, Direcţia de Investigare a Fraudelor din IGPR şi Serviciului Român de Informaţii date cu privire la aceste contracte, dacă există anumite încălcări ale legii", a spus Popa, în cadrul unei conferinţe de presă

"Răspunsul celor patru unităţi a fost că nu deţin informaţii care să arate că legea a fost încălcată în aceste contracte, susţine Popa. "Vă comunicăm că nu deţinem date privind implicarea personalului MIRA în derularea unor acte de achiziţii publice prin intermediul SC Ager Leasing IFN SA, SC Reiffeisen Leasing IFN SA sau SC Ţiriac Leasing IFN SA în care să nu fie respectate prevederile legale privind achiziţiile publice", a mai afirmat şeful Poliţiei.

De asemenea, pentru că niciuna dintre cele patru instituţii care au cercetat legalitatea acestui contract nu a sesizat vreo neregulă, şeful Poliţiei Române a dat curs procedurii de achiziţie pentru cele 2.136 de autospeciale.

"Nu am nimic de ascuns, nu am de ce să plec capul şi nu am emoţii. Nu am încălcat în niciun fel legea", a precizat Popa.

Între timp, tot miercuri, ministrul internelor şi reformei administrative, Cristian David, a cerut conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române să suspende contractele de achiziţie de autospeciale pentru Poliţie. Potrivit MIRA, una dintre măsurile rezultate în urma verificărilor realizate de către Corpul de control vizează suspendarea efectelor contractelor semnate de către IGPR privind achiziţia de autospeciale de poliţie, context în care ministrul David a cerut conducerii Poliţiei Române ca, în regim de urgenţă, să dispună măsurile necesare în consecinţă.

David a trimis la DNA rezultatele Corpului de Control în acest caz.

Despre achiziţiile de maşini prezentate în CSAT, marţi, de MIRA, preşedintele Traian Băsescu a spus că sunt dubioase şi a folosit, pentru ilustrare, exemplul Loganului care, cu dotările, ajunge la peste 70.000 de euro
pe bucată, cu destinaţia poliţia rutieră. În replică, ministrul internelor, Cristian David, a spus că atenţionase deja conducerea IGPR despre modul în care se desfăşoară contractul, precizând că a avut reţineri când a văzut preţurile. Ministrul a precizat că a dispus demararea verificărilor în acest caz, de către inspectorii Corpului de Control al MIRA, în 22 septembrie.

Preşedintele Traian Băsescu a suspendat, marţi, şedinţa CSAT în care s-au prezentat achiziţiile MIRA şi ale Ministerului Apărării, şeful statului precizând că, pe lângă aspectele dubioase legate de preţurile pe care a acceptat să le plătească Poliţia Română pe aceste 2136 de maşini, ministerele nu au prezentat documentele în avans.

Niciun comentariu: